Scroll Top
Eterna poveste a domeniului resurselor umane din ‪#‎Romania‬

Eterna poveste a domeniului resurselor umane din ‪#‎Romania‬…banii de investitii sunt blocati de lipsa muncitorilor calificati iar calificarea fortei de munca este blocata de lipsa investitiilor.


„Prima intrebare pe care o au producatorii straini este daca pot găsi 2.000 de oameni pe care sa-i angajeze aici, in Romania”, a declarat miercuri ministrul Economiei, Costin Borc, la o dezbatere pe tema investitiilor in industria auto.

Din ce in ce mai des in ultima vreme oamenii politici, dar si oamenii de afaceri, atrag atentia ca dezvoltarea viitoare a Romaniei este blocata de lipsa de personal calificat.
Si nu este vorba de absolventii de facultate, ci in primul rand de muncitorii calificati in diferite domenii industriale.

De ce avem prea putine scoli profesionale si licee industriale?

In prima instanta, adica in anii ’90, a fost un reflex general de respingere a tot ce tinea de sistemul comunist, si in economie si in educatie.

Marile combinate de utilaj greu erau ne-rentabile, asa ca le-am desfiintat, apoi au fost inchise si marile uzine de constructi mecanice si apoi si micile uzine.

A fost si efectul pervers al deschiderii catre exterior: daca am importat stechere si prelungitoare electrice din Turcia, fabrica de la Titu nu a rezistat.

Am cumparat compresoare de aer mobile, sau grupuri electrogene mobile occidentale, asa ca fabrica Timpuri Noi s-a inchis.

Inchizandu-se atatea fabrici nici nu mai era nevoie de strungari sau sudori tineri. La fel si cu zidarii, sau fierarii-betonisti, ramasi fara loc de munca dupa ce mega-santierele comuniste s-au inchis.

Deci nu mai era nevoie nici de liceele si scolile profesionale care formau acesti meseriasi, mai ales ca multe dintre aceste grupuri scolare functionau chiar pe langa uzinele inchise (Autobuzul, 23 August, Metaloglobus, IMGB, Vulcan, etc.).

Cum am descoperit ca avem deficit de muncitori?

S-au intamplat doua lucruri.
In primul rand au aparut investitorii privati in industrie, romani si straini, care la inceput au luat oamenii deja calificati, dar acum au constatat ca nu mai au de unde sa ia oameni tineri.

In al doilea rand, forta de munca a devenit si mai putina pentru ca multi dintre cei calificati au plecat in straiantate, din cauza salariilor.

Este un cerc vicios: strainii nu vor sa vina in Romania pentru ca salariile sunt mici, la randul lor patronii romani nu au inca puterea economica de a oferi salarii mari, dar nici romanii si strainii nu mai gasesc forta de munca ca sa lucreze in tara pentru ca forta de munca a plecat acolo unde salariile sunt mai mari.

Solutia pe care toata lumea o doreste: reinfiintarea scolilor profesionale.
Intrebarea este cine ar trebui sa le reinfiinteze si sa le finanteze.

Mihai Daraban, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Romanie avut, miercuri, o declaratie foarte dura : „invatamantul romanesc nu are nimic de a face cu economia reala (….) daca economia romaneasca s-a transformat in ultimii 26 de ani, iata ca invatamantul romanesc nu s-a adaptat cerintelor economiei”.

Deci el crede ca statul ar trebui sa reinfiinteze scolile profesionale.

Pe de alta parte, inainte de 1990 scolile si liceele profesionale erau, asa cum spuneam, „lipite” de uzinele beneficiare.

Se numeste invatamant dual si a reaparut in ultimii ani in anumire parti din Romania fiind readus de straini.

Tot Mihai Daraban spune ca „sunt exemple de succes pe la Brasov, Sibiu, Cluj, Carei. Sistemul de invatamant dual german, care este implementat de multinationale”.

Oamenii de afaceri romani iau ca exemplu invatamantul finantat de companiile germane, dar ar vrea ca in Romania invatamantul profesional sa fie finantat de stat, nu de companiile romanesti.

Problema? Daca patronatul roman din constructii, sa zicem, ar cheltui pentru propriile scoli de fierari-betonisti ar accepta el ca sa vina apoi investitorul strain si sa racoleze jumatate din absolventi?

Deci ideal ar fi ca si statul sa aiba scoli profesionale, de unde sa-si racoleze investitorii straini cei 2000 de muncitori de care vorbea Costin Borc.

Guvernul recunoaste, mai nou, ca nu avem oameni calificati nici in turism, hoteluri si restaurante.

Claudiu Vrînceanu, secretar de stat pentru turism, a dat exemplul unui antreprenor francez, proprietar de cafenea în Bucuresti, care i-a spus ca vrea sa creeze o scoala in acest domeniu, pentru ca nu a gasit oameni pregatiti.

Dentistii atrag atentia ca nu exista scoli de asistente medicale de stomatologie.
Exploatarile agricole detinute de straini, in special in vestul Romaniei, care sunt lucrate in stil occidental, au nevoie de mecanizatori, dar nu orice fel de mecanizatori, pentru ca o combina costa o jumatate de milion de euro si se conduce cu un calculator.

Un conducator de combina moderna, sau de tractor modern, care si el are calculator, castiga, chiar si in Romania, 2000 de euro pe luna, dar de unde sa iei mecanizatori pentru ca nu mai exista licee agricole, nici scoli de mecanici pentru intretinerea utilajelor agricole.

Este nevoie de soferi si de mecanici pentru camioanele TIR moderne, care au 400 sau 500 de cai putere, cutii de viteze cu 12 trepte si motorul este gestionat total electronic.

Deci este nevoie de muncitori calificati in foarte multe domenii.


sursa:http://bucurestifm.ro/2016/05/20/romania-blocata-de-lipsa-muncitorilor-calificati/

 

Setări Confidențialitate
Acest site utilizează cookie-uri
Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor.